Comunicat amb motiu del 81è aniversari de l'afusellament del President Companys

Davant el 81è aniversari de l’afusellament del President Companys, Mollet per la III República ens adherim els actes que es fan en la seva memòria i reivindiquem com a pròpia la seva figura.

En aquella ja llunyana data del 15 d’octubre de 1940 la barbàrie feixista que recentment havia obtingut el poder per la força i ja començava a estendre el seu règim d’intolerància i terror, posava fi a la vida de Lluís Companys i Jover, President de la Generalitat de Catalunya, després d’haver estat capturat a França per la Gestapo i entregat a la policia franquista.

Aquest va esdevenir un fet insòlit a Europa, l’execució d’un president escollit democràticament sense cap tipus de judici ni garantia processal.

Companys és una figura cabdal en la Història recent de Catalunya i fonamental la seva contribució en l’estabilitat i la governança de la II República.

Tot i procedir d’una família benestant, Companys des de ben jove sempre va tenir una gran sensibilitat social i un fort compromís amb el republicanisme, el catalanisme i la defensa dels drets de la classe treballadora. Aquest compromís el va dur a estar sempre implicat en la defensa de la justícia social, tan en l’àmbit professional com a advocat laboralista, com en el sindical formant part de la Unió de Rabassaires i en el polític militant a diverses organitzacions republicanes com la Unió Federal Nacionalista Republicana o finalment a Esquerra Republicana de Catalunya.

Amb la dictadura de Primo de Rivera als anys 20, Companys ja va patir en la seva pell els primers efectes de la repressió amb diverses ordres de detenció.

El 13 d’abril de 1931, un cop era un fet que les candidatures republicanes havien estat majoritàries en les recents eleccions municipals, Companys es va dirigir a l’Ajuntament de Barcelona fent-se amb una bandera tricolor i proclamant la República.

Durant la II República exerciria diferents càrrecs com diputat a les corts, Governador Civil de Barcelona, ministre de Marina del Gobierno de la República de España i, finalment, President de la Generalitat de Catalunya. Primordial va ser la seva participació per du a terme canvis històrics en la legislació com Llei Municipal de Catalunya, la de Creació del Consell de Cultura de la Generalitat, la Llei de Mutualitats, la del Patrimoni històric, artístic i científic, la Llei del Servei de Biblioteques o la Llei de Contractes de Conreu.

Davant l’amenaça i retrocés que va suposar en totes les polítiques progressistes l’arribada al poder de la dreta filofeixista, Companys decideix proclamar l’Estat Català dins la República Federal Espanyola com a resistència al govern reaccionari de la CEDA i que malauradament acabaria amb el seu empresonament i la seva posterior posada en llibertat un cop el Frente Popular va guanyar les eleccions al 1936.

Es per tot això que ens fem nostre el llegat del President Companys i el reivindiquem com a símbol de la lluita per la República i la justícia social.

Visca el President Companys! Visca la República!


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

En el 148è aniversari de la proclamació de la Primera República

1 de Maig: Dia Internacional de les treballadores i els treballadors

14 d'abril: 90è aniversari de la proclamació de la II República