En el 148è aniversari de la proclamació de la Primera República



L'11 de febrer de 1873 va tenir lloc una efemèride molt significativa a l'estat espanyol, per primera vegada a la seva història aquest s’organitzava com a República, com a conseqüència del procés revolucionari iniciat el 1868  amb la coneguda com "la Revolució Gloriosa", i després de    l'abdicació d'Amadeo I, s’acabava el regnat dels Borbons i es proclamava la Primera República. Aquesta Primera República va tenir una vida molt curta -fins al 31 de desembre 1874-, i es va caracteritzar per la inestabilitat política, ja que es van succeir diferents governs en un lapsus de temps molt curt, i a més, va coincidir amb tres conflictes armats diferents. No cal dir que aquest primer govern republicà es va trobar amb grans dificultats. Des de l'exterior tampoc no es veia amb gaire simpatia a aquest nou estat republicà. Les grans potències com França, Alemanya o Regne Unit no la van reconèixer i la miraven amb recel, ja que tenia algunes connotacions que els hi podia recordar en algun moment la "Comuna de París". Paradoxalment, sí que va ser reconeguda per EUA.

Tot i la seva curta durada i suposar un període extremadament inestable i amb serioses dificultats per consolidar el nou règim, no deixa de ser una efemèride de la nostra Història digna de ser recordada i reivindicada. La proclamació d’aquesta Primera República va ser fruit d’un període ple de revoltes i mobilitzacions que juntament amb una majoria progressista i demòcrata al Parlament va suposar el fet històric de tombar per primera vegada la monarquia borbònica i que els súbdits d’aquesta esdevinguessin ciutadans amb ple dret a escollir el seu cap d’estat. Aquesta República també va suposar el reconeixement de la pluralitat nacional i cultural a Espanya, suposant un canvi radical en el model territorial establint un federalisme. Entre els diversos presidents que va tenir la República en el seu any i escaig de durada, destaca principalment la figura de Francesc Pi i Margall. Aquest polític barceloní se’l considera un dels intel·lectuals més importants del segle XIX, de reconegut prestigi tan a Espanya com a nivell internacional, i el pensament polític del qual s’ha convertit en referència per la seva aferrissada defensa de la República, el Federalisme, el progressisme i el socialisme democràtic.

Els homes i dones que aquests dies estem construint “Mollet per la III República” ens fem nostre el llegat de la Primera República, des de l’agraïment en aquells que ens van precedir en la lluita per un model d’estat i territorial més just i igualitari, aprenent dels errors i encerts dels que van ser partícips d’aquell període històric i ens encoratja per ser protagonistes d’un nou embat que suposi fer realitat el nostre anhel d’un futur republicà, plurinacional i democràtic per al nostre país.




Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

1 de Maig: Dia Internacional de les treballadores i els treballadors

14 d'abril: 90è aniversari de la proclamació de la II República