Per un 8 de març feminista i republicà!


Existeix al nostre país una llarga tradició del moviment feminista. Hi van existir expressions en amplies sensibilitats polítiques, com el reformisme catòlic o el catalanisme vinculat a les arrels cristianes, però on més activitat i incidència va tenir va ser dins del moviment obrer i dins el republicanisme. Per exemple i de manera destacada, ja a finals del segle XIX, dins dels cercles laics i republicans es va fundar la Sociedad Progresiva Femenina (1898), defensora del lliure pensament, laïcisme, el republicanisme i els drets de la classe treballadora.


No és cap casualitat que el reconeixement del sufragi femení vingués de la mà de la instauració de la II República ni cap dels avenços en drets socials, polítics i econòmics que les dones van conquerir a l’etapa republicana dins del seu règim de llibertat, igualtat i fraternitat. De centenars d’exemples de l’empoderament de les dones podem parlar de la destacada diputada republicana Clara Campoamor o de la dirigent anarcosindicalista Federica Montseny, primera ministra a la història d’Espanya i segona a Europa després de la soviètica Alexandra Kollontai. 


La dictadura franquista va implicar l’eliminació de tots els avenços aconseguits i relegar la dona a l’esfera domestica, en un paper subaltern i sempre a l’ombra del patriarcat i de la imposició conservadora catòlica. 


Però malgrat aquesta llarga i negra etapa de la història, el moviment feminista continua treballant per l’ampliació de drets i llibertats, per aconseguir la igualtat entre homes i dones i per la fraternitat a la nostra societat. Uns objectius indestriables del projecte polític republicà.  Avui dia, aquest horitzó d’avenç s’expressa a partir d’un moviment molt transversal i majoritari a la societat. Les massives mobilitzacions socials dels darrers anys del 8-M van donar idea de la solidesa i de l’ampli suport del moviment.


Aquest 8-M en plena pandèmia serà molt diferent dels anteriors. De nou, les lluites del passat es connecten amb el present i el futur i novament la senda dels valors republicans hi és present. Acabar amb les violències i diferències salarials per un model d’igualtat i fraternitat i l’ampliació i protecció dels drets socials per la llibertat.



Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

En el 148è aniversari de la proclamació de la Primera República

1 de Maig: Dia Internacional de les treballadores i els treballadors

14 d'abril: 90è aniversari de la proclamació de la II República